
Op maandag 10 februari vond de jaarlijkse presentatie van de Gault&Millau gids plaats in Tivoli Vredenburg. De zesde editie van de gerenommeerde gastronomische gids voor Nederland bevat 866 culinaire hotspots, en er vielen prijzen in maar liefst 18 categorieën.
Zoals elk jaar vielen ook heel wat horecaondernemers en -zaken in de prijzen, en zitten er bij de bestaande restaurants, nieuwkomers en stijgers een reeks Lightspeed klanten die we graag in de kijker zetten.
Navigeer naar één van de onderdelen van dit artikel:
- Gault&Millau Chef van het Jaar
- Hoogste Nieuwkomers van het Jaar
- Stijgers aan de Top
- Winnaars per thema
- New Chef on the Block
- Jonge Chef van het Jaar
- Lightspeed feliciteert
Het platform bij uitstek van de Nederlandse gastronomie.
Talloze fine-dining zaken in de Benelux kiezen voor Lightspeed. Maak een afspraak met één van onze experts en ontdek waarom.
Gault&Millau Chef van het Jaar
Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS® en Wils is verkozen tot Chef van het Jaar van Nederland in de Gault&Millau gids voor 2025.
Hij wordt door de anonieme inspecteurs van Gault&Millau beschreven als “een chef die veel groter is dan de restaurants waarin hij werkt”, en werd eerder, in 2012, uitgeroepen tot de Gault & Millau Belofte van het Jaar, een belofte die hij nu in 2025 heeft waargemaakt. Proficiat, Joris!
Hoogste Nieuwkomers van het Jaar
De Gault&Millau gids voor 2025 zet ook de hoogste nieuwkomers van het Jaar extra in de spotlight. Dit jaar is dat Demain, begin 2024 geopend door chef-kok Dani Hoefnagels en gastvrouw Romée Monkel in het strandhotel van het Zeeuwse Cadzand. Bij Demain (‘morgen begint vandaag’) kun je overdag lunchen met een weids uitzicht, terwijl de sfeer ‘s avonds juist sfeervol en intiem is.
Daarnaast bevat de gids 111 restaurants die voor het eerst hun intrede maken. Van die 111 zijn er 6 restaurants die onmiddellijk een plek in de hogere rangen veroverden.
Zo veroverde Lalou (Delft) onmiddellijk een score van 15/20. Daarnaast werden vijf restaurants verwelkomd in de Gault&Millau met een score van 14.5/20: Kitchen Nieuwland (Broek in Waterland), ODE (Dokkum), Steef. (Leeuwarden), Tannay (Amsterdam) en Alma Bistro (Breda).
Stijgers aan de top
Binnen de groep restaurants die vorig jaar ook al in de Gault&Millau gids opgenomen waren, zijn er vijf zaken die gestegen zijn in de absolute top. Restaurants die dit jaar hun score verhoogden naar een score hoger dan 16/20 vind je hieronder:
- Zenith (Apeldoorn), 16/20
- De Heeren van Harinxma (Beesterzwaag), 16,5/20
- Rijnzicht (Doornenburg), 17/20
- Inter Scaldes (Kruiningen), 17/20
- De Nieuwe Winkel (Nijmegen), 17,5/20
Winnaars per thema
Naast de score op 20 punten die Gault&Millau restaurants in haar gids toekent, worden er ook verschillende speciale prijzen en erkenningen uitgereikt voor ondernemers, concepten en horecazaken die uitblinken in hun sector. Dit zijn de winnaars per thema in de Gault&Millau gids voor 2025 in Nederland:
- Lifetime Achievement Award: Jonnie en Thérèse Boer van De Librije (Zwolle)
- Best Dutch Chef Abroad: Jim Ophorst van restaurant PRU (Phuket)
- Gastvrouw van het Jaar: Mandy Overbeek van Joann (Enschede)
- Aziatisch Restaurant van het Jaar: Amber Garden (Amstelveen)
- Terras van het Jaar: Noble Kitchen (Cromvoirt)
- Sommelier van het Jaar: Tessa van de Wouw van Inter Scaldes (Kruiningen)
- Bistronoom van het Jaar: CRU (Scheveningen)
- Groenterestaurant van het Jaar: Vannu (Bavel)
- Wijnkaart van het Jaar: Bougainville (Amsterdam)
- Cocktailbar van het Jaar: Flying Dutchmen Cocktails (Amsterdam)
- De Prijs & Plezierverhouding van het Jaar: Euro Pizza (Amsterdam)
- Ambachtsman van het Jaar: Erik van Loo, Parkheuvel (Rotterdam)
- Ontdekking van het Jaar: De Lepelaar (Jisp)
- Mediterraans Restaurant van het Jaar: Toscanini (Amsterdam)
New Chef on the Block
Gault&Millau erkent elk jaar ook aanstormend talent dat een plek in de spotlights verdient. Dit jaar werd Demian Parasmo van restaurant Konijnenvoer verkozen tot New Chef on the Block van Nederland in 2025. Parasmo heeft naast zijn plantaardige restaurant, dat hij runt met zijn partner Imane Dafer in het oude conservatorium van Arnhem, ook al twee kookboeken op zijn naam staan.
Jonge Chef van het Jaar
Naast de Chef van het Jaar bekroont de Gault&Millau ook veelbelovend keukentalent in Nederland. Deze erkenning gaat naar een chef die we volgens de gids de komende jaren in de gaten moeten houden – en terecht!
- Marco Helsloot van Restaurant Merlet in Schoorl.
Lightspeed feliciteert
Lightspeed feliciteert alle nieuwkomers, stijgers, winnaars en in het bijzonder haar klanten:
- Jonnie en Thérèse Boer van De Librije met hun Lifetime Achievement Award.
- Mandy Overbeek van Joann als Gastvrouw van het Jaar.
- Marco Helsloot van Restaurant Merlet als Jonge Chef van het Jaar.
- Dani Hoefnagels en Romée Monkel van Demain, met 16/20 punten de hoogste binnenkomer.
- De Nieuwe Winkel met de verbeterde score in de absolute top met een welverdiende 17,5/20.
- Zenith in Apeldoorn van Jody & Joey Stinissen, die dit jaar door stijgen naar 16/20.
- De Heeren van Harinxma in Beesterzwaag, met hun verbeterde score van 16,5/20.
- Rijnzicht in het Gelderse Doornenburg, dat met 17/20 verder stijgt in de absolute top.
- Inter Scaldes in Kruiningen, recentelijk overgenomen door Jeroen en Sanne Achtien. Sommelier Tessa van de Wouw werd dit jaar Sommelier van het Jaar.
- De Hoogste Nieuwkomers die voor het eerst in de gids zijn verschenen: Lalou en Kitchen Nieuwland.
- Restaurant Vannu als Groenterestaurant van het Jaar.
- Euro Pizza in Amsterdam-Noord met hun titel Prijs & Plezierverhouding van het Jaar.
- Demian Parasmo van restaurant Konijnenvoer als New Chef on the Block.
- Toscanini in Amsterdam, met hun prijs als Mediterraans Restaurant van het Jaar.
Jullie plek in de Gault&Millau gids is meer dan verdiend en we zijn tevens meer dan trots om jullie tot onze klanten te mogen rekenen. Chapeau!
Trotste partner van talloze fine-dining zaken in Nederland
Gault&Millau kiest restaurants. Restaurants kiezen Lightspeed. Maak een afspraak met één van onze experts en ontdek waarom.

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.
Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.