Droom je ervan om een ijskar te beginnen? Het kan een goede keuze zijn voor ondernemers die graag in de buitenlucht willen werken.
De opstartkosten zijn relatief laag en een ijscowagen biedt, tot op zekere hoogte, veel flexibiliteit qua werktijden. Ook is een ijskar-onderneming zeer schaalbaar. Om uit te breiden heb je enkel een tweede wagen nodig.
Als dit je belangstelling heeft gewekt en je wil leren hoe je een ijskar-onderneming kunt beginnen, lees dan hieronder over de belangrijke punten en stappen die komen kijken bij deze unieke en smakelijke business.
- Bepaal wat je nodig hebt om je ijskar-onderneming te beginnen
- Beslis welk soort ijs je wilt verkopen
- Kies en koop je ijsapparatuur
- Plan je route
- Kies je leveranciers en maak plannen voor voorraadopslag
- Verkrijg de nodige vergunningen & je BTW-nummer
- Voldoe aan alle voorschriften voor voedselveiligheid
- Sluit de juiste verzekering af
- Maak reclame voor je ijscowagen
- Neem (eventueel) personeel aan
Op zoek naar een kassa voor je ijswagen?
Bekijk nu de demo en ontdek hoe Lightspeed jouw zaak naar een hoger niveau kan tillen.
Een ijskar beginnen doe je zo
1. Bepaal wat je nodig hebt om je ijskar-onderneming te beginnen
De grootste aankoop die je zult moeten doen om je eigen ijskar te beginnen, is uiteraard de wagen zelf. Kijk of je een tweedehands ijsokar kunt vinden waarin al vriezers geïnstalleerd zijn. Als je geen wagen kunt vinden die aan je eisen voldoet, zul je een bestelwagen, een ijskar of ijsfiets moeten kopen en de nodige aanpassingen moeten doen. Net als bij het kopen van een foodtruck ben je voor een minitrailer of ape rond €5.000 euro kwijt. Een authentieke ijscokar huren kan ook. Het huren is relatief duur (beginnend bij €0,70 per ijsje), maar dit is wel een goede kans om uit te proberen of dit iets voor jou is.
Onder de bedrijfskosten van een ijscowagen vallen onder andere benzine- en onderhoudskosten. Als je de lengte van de route weet die je van plan bent te gaan rijden, kun je deze kosten berekenen.
Daarnaast moet je natuurlijk regelmatig het ijs zelf inkopen, en eventuele toppings, hoorntjes, bekertjes of andere benodigdheden. Het goede nieuws is dat je direct betaald krijgt voor je producten, dus je hebt een inkomensstroom die je meteen kunt gebruiken om je voorraad op peil te houden. Voor de meeste ijscowagens kun je ervan uitgaan dat je ongeveer 1.300 euro zult moeten uitgeven om je startvoorraad aan te schaffen.
Een andere kostenpost als je een ijskar bedrijf begint, zijn de vergunningen die je nodig hebt om te kunnen werken. Hoeveel de vergunningskosten afhankelijk zijn van de plaats waarin je gaat werken en de lokale wetten die in jouw gemeente gelden.
Als je van plan bent om je ijscowagen in je eentje te runnen, in ieder geval in het begin, zul je geen budget voor personeelskosten hoeven maken. Maar als je verwacht personeel te moeten inhuren om je ijskar te besturen en het ijs te serveren, zorg er dan voor dat je die kosten ook in je startbudget opneemt.
2. Beslis welk soort ijs je wilt verkopen
Hoewel de meeste traditionele ijscowagens een gemengd assortiment van voorverpakt ijs verkopen, specialiseren sommige ijscowagens zich in softijs of schepijs. Voorverpakt ijs is de gemakkelijkste keuze, omdat je hiervoor weinig meer nodig hebt dan genoeg vriesruimte. Je hebt ook minder te maken met de strenge hygiëneregels die gelden voor het bereiden van voedsel, omdat het ijs is voorverpakt. Je voorraad zal ook gemakkelijker te beheren en bij te houden zijn. Een ijskar beginnen is dit iets waar je goed over zult willen nadenken voordat je een beslissing neemt. Overweeg je opties zorgvuldig, want de keuze die je maakt zal veel invloed hebben op alle aspecten van je bedrijf, van je branding tot je doelgroep en vooral je winst.
Hoewel voorraadbeheer voor voorverpakt ijs gemakkelijker is, kun je ook een ijskar beginnen die softijs of schepijs verkoopt, omdat het winstgevender is. Met softijs of schepijs zijn er bijna eindeloos veel variaties te bedenken. Je kunt de prijzen variëren per schep, combinatie van ijssmaken, toppings en meer, wat je aanbod aantrekkelijker maakt voor potentiële klanten. Ook heb je, als je softijs of schepijs verkoopt, nog steeds de mogelijkheid om je assortiment uit te breiden met voorverpakte ijsjes.
Als je echter besluit om softijs of schepijs te gaan serveren, moet je rekening houden met een grotere investering in apparatuur. Zelfs je wagen kan hierdoor duurder worden. Dat betekent dat beslissen welk soort ijs je gaat serveren, een van de belangrijkste beslissingen is die je zult maken bij het beginnen van je ijsco-onderneming.
3. Kies en koop je ijsapparatuur
Kassasysteem
Een van de aankopen die je zult willen overwegen als je een ijscowagen gaat runnen, is een kassasysteem met tablet. Omdat veel ijscowagens zich lijken te redden met een rekenmachine en een geldkistje, vraag je je misschien af of een kassasysteem de extra investering wel waard is. Dat hangt af van je bedrijfsdoelstellingen op de lange termijn. Wil je een ijskar beginnen met als doel uit te groeien tot een bloeiende, winstgevende onderneming? Dan moet je investeren in technologie die transacties versnelt, voorraadbeheer vereenvoudigt en je bedrijf van bruikbare inzichten voorziet.
Door direct te beginnen met een modern online kassasysteem, kun jij je beste beentje voorzetten, gaat je productiviteit omhoog en wordt een deel van het zware werk dat bij het runnen van een onderneming komt kijken geautomatiseerd. Je kunt de verkoop maximaliseren door allerlei betaalmethoden te accepteren, in real-time te volgen welk ijsje het beste verkoopt en zelfs op afstand te volgen hoe de zaken ervoor staan, mocht je ook personeel inzetten om de ijskar te beheren.
Vriezers en ijsmachines
Je zult natuurlijk diepvriezers nodig hebben, die aan het frame en de vloer van je wagen bevestigd moeten worden. Het is een goed idee om een professionele monteur in te huren om ervoor te zorgen dat je vriezers de juiste stroomvoorziening hebben en op de juiste temperatuur blijven. Als je een ijscowagen gaat runnen, is dit niet iets waarop je wilt beknibbelen. Problemen met je koelsysteem kunnen je hele voorraad in een paar uur bederven, wat je honderden, zo niet duizenden euro’s aan misgelopen inkomsten zou kosten.
Je kunt kiezen tussen professionele horecavrieskisten, die meestal tussen de 1,5 en 2,5 meter lang zijn, of uit kleinere consumentenvriezers. Om te bepalen in welk type vriezer je moet investeren, bereken je het vloeroppervlak dat je in de kar of wagen ter beschikking hebt en schat je in hoeveel ruimte je nodig zult hebben om een dagvoorraad ijs op te slaan. Vergeet niet voldoende bewegingsruimte in de wagen in te calculeren.
Als je besloten hebt softijs te serveren, heb je de juiste apparatuur nodig om het ijs te maken. Ook heb je een generator nodig om al deze apparatuur draaiende te houden. Een andere optie is een omvormer, die de stroom van de accu van je wagen omzet in de 230 volt die nodig is om de vriezers en ijsmachines van stroom te voorzien.
Aanvullende apparatuur
Andere apparatuur die je misschien nodig hebt als je je rijdende ijswinkel begint, zijn een muziekspeler en een versterkingssysteem dat mensen laat weten dat je eraan komt (Let op met het aantal decibel). Overweeg de aanschaf van een luifel om klanten wat schaduw te bieden op warme dagen terwijl ze hun bestelling plaatsen. Je kunt ook investeren in decoratieve borden om je klanten te laten weten wat ze bij je kunnen kopen, en gespecialiseerde apparatuur die nodig is voor andere menu-items die je misschien wilt aanbieden, zoals schaafijs of slushies.
Denk ook aan andere ijsbenodigdheden zoals de bakjes, hoorntjes, schepjes en lepeltjes die je nodig hebt – en vergeet niet voldoende servetten in te slaan! Zorg ook dat je ook voldoende rekken en planken hebt om al deze spullen op te bergen.
De veiligheid is ook belangrijk. Knipperlichten die je op de bovenkant en achterkant van je ijscowagen plaatst, laten voetgangers en langsrijdend verkeer weten dat je geparkeerd staat, en dat er mogelijk kinderen in de buurt van je wagen zijn. Een achteruitrijalarm dat een pieptoon laat horen als je je truck in zijn achteruit zet is ook een goed idee, vooral als je van plan bent om met je wagen op parkeerplaatsen te gaan staan.
4. Plan je route
Voor de hand liggende plekken om langs te rijden met je ijscowagen zijn scholen, parken en evenementen- en sportlocaties. Maar voordat je je route bepaalt, is het verstandig om eerst bij de gemeente te controleren of dit is toegestaan.
Sommige gemeenten staan geen ijscowagens toe in de buurt van scholen of parken. Ook kunnen er regels gelden voor waar en wanneer je de muziek mag aanzetten die je klanten laat weten dat je er bent.
Je moet ook opletten dat jouw route niet al door een andere ijscowagen wordt bediend. Als je de route van een andere wagen probeert in te pikken, zullen zowel de klanten als de andere ijsverkoper daar niet blij mee zijn, en zal je eigen verkoop daar ook onder lijden. Doe gedegen onderzoek om er zeker van te zijn dat je een winstgevende en legale route in je omgeving hebt gevonden.
Met de wisseling van de seizoenen, kan ook je route veranderen. In de winter zul je je ijscowagen waarschijnlijk ergens moeten stallen. Misschien wil je je route ook in de zomervakantie aanpassen, als het minder winstgevend is om langs scholen te rijden. Overweeg je foodtruck in het begin van de zomer te lanceren om een zo groot mogelijk publiek voor je producten te vinden.
Je kunt ook overwegen om je ijscowagen beschikbaar te maken voor plaatselijke festivals, of het nu muziekfestivals, foodtruckfestivals of andere openluchtevenementen zijn. Op deze evenementen kan het ook een optie zijn om naast het verkopen van ijs, je winst te halen uit de verkoop van souvenirs en niet-eetbare producten. Naarmate je meer bekendheid krijgt, kun je bijvoorbeeld T-shirts laten maken die een soort wandelende reclame voor je truck vormen.
5. Kies je leveranciers en maak plannen voor voorraadopslag
Omdat voorverpakt ijs gemakkelijk verkrijgbaar is, kun je rondkijken en leveranciers vergelijken om de artikelen die je wilt tegen de beste prijzen te vinden. Zoek leveranciers die je de hoogst mogelijke winstmarge geven. Hoewel dit niet het meest kostenefficiënt is, kun je als je op het laatste moment je voorraad moet aanvullen ook ijsjes en benodigdheden kopen bij de supermarkt. Dit is een goede lastminuteoptie als je onverwacht veel ijs verkoopt op een warme zomerdag.
Bedenk dat je ook als je klaar bent met je dagelijkse route nog een vriezer nodig hebt. Tenzij je van plan bent elke dag je voorraad helemaal uit te verkopen en weer aan te vullen, heb je een vriezer nodig bij de stalling waar je elke nacht je truck opslaat, zodat je daarin je voorraad kan opslaan.
6. Verkrijg de nodige vergunningen & je btw-nummer
Zonder de juiste vergunningen kun je geen ijskar beginnen.
Elke gemeente in Nederland heeft hier zijn eigen regels voor. Bekijk bij jouw gemeente, of de gemeenten waar je je ijs wilt verkopen hoeveel een Standplaatsvergunning kost. Met die vergunning krijg je toestemming om op een plek te staan en te verkopen. Naast een Standplaatsvergunning heb je ook een vergunning nodig om voedsel te mogen verkopen.
BTW-nummer
Je moet je onderneming ook inschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Vervolgens krijg je via de Belastingdienst je BTW-identificatienummer om je belastingen te kunnen betalen.
7. Voldoe aan alle voorschriften voor voedselveiligheid
Zelfs als je alleen voorverpakt ijs verkoopt, zul je aan de eisen van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) moeten voldoen.
Want zelfs als je alleen softijs uit een machine serveert of roomijs in een hoorntje schept, ben je voedsel aan het bereiden en moet je voldoen aan de eisen voor de bereiding en behandeling van levensmiddelen.
Alle ondernemingen die voedsel verkopen moeten beschikken over een voedselveiligheidssysteem gebaseerd op de regels van de HACCP. Je kunt zelf een voedselveiligheidsplan maken of een hygienecode gebruiken.
Je kunt controles van de voedsel- en warenautoriteit verwachten, die nagaan of jouw ijscowagen aan de hygiënevoorschriften voldoet.
8. Sluit de juiste verzekering af
Voor elke foodtruck – dus ook een ijscowagen – moet je niet alleen de standaard bedrijfsverzekeringen hebben, maar ook verzekeringen specifiek voor motorvoertuigen en horeca.
Zorg ervoor dat je een algemene aansprakelijkheidsverzekering en een ondernemersverzekering hebt. Ook heb je, als je werknemers hebt, een verzekering tegen arbeidsongevallen nodig. Overleg met een adviseur om de juiste combinatie van verzekeringen te vinden.
9. Maak reclame voor je ijscowagen
Het goede nieuws als je een ijscowagen begint, is dat je elke keer dat je over straat rijdt een beetje reclame maakt, dankzij dat onmiddellijk herkenbare muziekje. Maar dat is waarschijnlijk niet genoeg. Je zult dus wat creatiever moeten nadenken over hoe je reclame maakt voor je ijscowagen.
Door je aan een voorspelbare route te houden, kan de mond-tot-mondreclame voor je wagen snel op gang komen. Kinderen die nog nauwelijks kunnen klokkijken, slagen er op de een of andere manier wel in om precies te weten wanneer ze de ijscowagen kunnen verwachten. Als je je routes varieert, waarbij je verschillende buurten op verschillende dagen aandoet, overweeg dan om gratis flyers te drukken om potentiële klanten langs je route te laten weten wanneer je zult langskomen.
Lees de ultieme horeca marketing gids
Van meer betrokkenheid door social media marketing tot user generated content, vind hier alles wat je moet weten over horeca marketing.
Je kunt je verkoop ook verhogen door contact op te nemen met plaatselijke scholen, sportteams en non-profitorganisaties om je diensten ter beschikking te stellen. Praat met plaatselijke evenementenorganisatoren om te zien of je op hun evenement kunt staan, en kijk of je sponsor kunt worden van een plaatselijk sportteam, en ook bij hun wedstrijden kunt verkopen. Terwijl je deze contacten legt, is het slim om ook aan ouders in de buurt te laten weten dat je beschikbaar bent voor verjaardagsfeestjes en andere gelegenheden. Het is een relatief eenvoudige manier om een ijskar te beginnen.
Als je je ijscowagen-onderneming begint in de zomer, kun je via flyers en sociale media aan de wereld laten weten dat je eraan komt. Houd een grote feestelijke opening, en zorg dat je toekomstige klanten weten waar en wanneer ze je kunnen vinden.
Social media omarmen
Dit is ook het moment om social media te omarmen. Instagram is een geweldige plek om smaakvolle foto’s te posten van het ijs dat je serveert. Ook kun je elke dag je locatie tweeten, zodat je trouwe klanten je altijd weten te vinden.
Als onderdeel van je marketing is het belangrijk om een website en social media kanalen aan te maken om klanten op de hoogte te houden van nieuwe ijssmaken en van eventuele veranderingen in je tijden of route. Je kunt ook speciale kortingen of aanbiedingen bieden aan klanten die je op social media volgen om ervoor te zorgen dat ze weer bij je terugkomen.
10. Neem (eventueel) personeel aan
Een van de grote pluspunten van deze business is dat je, terwijl je leert hoe je een ijscowagenbedrijf begint en de eerste stappen zet, de hele operatie zelf kunt runnen. Als je echter meer gefocust bent op de groei van je bedrijf dan op de dagelijkse activiteiten, wil je misschien een passievere rol spelen en minstens één medewerker aannemen om met de wagen te rijden en het ijs te scheppen, verkopen en serveren.
Gelukkig is voor ijs verkopen niet heel veel training of expertise nodig, dus het is een prima eerste baantje voor jonge mensen die nog op de middelbare school zitten of net examen hebben gedaan. Zorg er wel voor dat degene die je aanneemt goed en veilig rijdt. Zoek ook naar werknemers die goed met kinderen kunnen omgaan en vriendelijk zijn tegen klanten. Je kunt overwegen om te vragen om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), zeker omdat je personeel met kinderen in contact zal komen.
Als je eenmaal personeel hebt aangenomen, moet je de loonbetalingen in orde maken. Je kunt dit zelf afhandelen, of een payrollbedrijf inhuren dat niet alleen de verwerking en betaling van de loonstrookjes voor zijn rekening neemt, maar ook alle loonheffingen en belastingen regelt.
Maak je klaar om je klanten een geweldige ervaring te geven
Een ijskar beginnen is een uitstekende keuze voor ondernemers die een zaak willen beginnen waarvoor niet veel startkapitaal nodig is. Als je eenmaal een reputatie hebt opgebouwd als dé ijsverkoper van je stad, kun je overwegen een tweede ijscowagen te kopen en nieuwe routes te gaan rijden om je ijsimperium te laten groeien. Kun je niet wachten om aan je ijscowagenavontuur te beginnen? Neem contact met ons op om te horen hoe een kassasysteem jou kan helpen om een soepele start te maken.
Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.
Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.