Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Koffiebar benodigdheden: alles wat je nodig hebt voor je nieuwe koffiezaak

Koffiebar benodigdheden: alles wat je nodig hebt voor je nieuwe koffiezaak

Er komen een hoop dingen kijken bij het openen van een koffiebar. Naast alle uitdagingen heb je wellicht ook twijfels om een nieuwe zaak te openen vanwege COVID-19. 

Ondanks alle ups en downs tijdens de pandemie, is dit nog steeds een goed moment om in te stappen in de koffiebranche. Volgens een rapport van Research and Markets (juli 2020) zal de wereldwijde markt voor koffiebars tegen 2025 naar verwachting 237,6 miljard dollar waard zijn. Koffie is de op één na populairste drank ter wereld en heeft een grote invloed op ons sociale leven en onze dagelijkse gewoonten.

Om een succesvolle koffiebar te openen, moet je trends onderzoeken, betrouwbare groothandelaren vinden, en de beste horeca koffie apparatuur en materialen kopen die binnen je budget passen.

Voor dat laatste ben je hier aan het goede adres. Hieronder vind je een uitgebreide lijst van koffiebar benodigdheden om je op weg te helpen.

De  koffiebar benodigdheden lijst: 

  1. Horeca koffiemachines
  2. Een industriële koffiemolen
  3. Koffiebonen en andere dranken
  4. Kassasysteem voor koffiezaken
  5. Kopjes en lepels
  6. Benodigdheden voor afhalen
  7. Melk en water
  8. Industriële blenders
  9. Ovens broodroosters
  10. Koelkasten en vriezers
  11. Opbergrekken
  12. Bewaarbakken, pompjes en opslag
  13. Vaatwassers
  14. Een beveiligingssysteem

Bied je naast koffie ook wat lekkers aan?

Bepaal met behulp van de food cost calculator eenvoudig de prijzen op je menu.


1. Horeca koffiemachines

Aangezien je veel kopjes koffie maakt op een dag, wil je een koffiezetapparaat dat z’n mannetje staat. Je koffiezetapparaat moet robuust genoeg zijn om elke dag grote hoeveelheden koffie te kunnen produceren, snel genoeg om op de drukste momenten van de dag (meestal ‘s ochtends en ‘s middags) aan de vraag te voldoen, en groot genoeg om veel koffie per keer te zetten.

Koffiebars bieden vaak meerdere koffiesoorten aan, maar zorg dat je niet overdrijft. De meeste succesvolle koffiebareigenaren raden aan om drie of vier verschillende melanges aan te bieden. 

Ben je een echte barista? Dan maak je je koffie met een pistonmachine bestaande uit 1 tot 3 pistons. Een andere mogelijkheid is om koffie te zetten met een volautomatische koffiemachine. 

Doe vooraf uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheid en de kwaliteit van de verschillende horeca koffiemachines. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Informeer eens bij Douwe Egberts zodat je de beste koffiemachine op je lijstje van koffiebar benodigdheden kunt zetten. 

2. Een industriële koffiemolen

Omdat de meeste koffiebars ongemalen bonen gebruiken om zo vers mogelijke koffie te maken, moet je een industriële koffiemolen aan je lijst van koffiebar benodigdheden toevoegen. Investeren in de juiste molen kan echt het verschil maken in de smaakprofielen en het aroma van je koffie of espresso.

Sommige espressomachines hebben een koffiemolen in de machine ingebouwd. 

Op de horeca voordeelshop vind je koffiemolens voor elk budget.

3. Koffiebonen en andere dranken

Wat is een koffiezaak zonder goede koffie? Het liefst bestel je je koffie in grote verpakkingen zodat je staffelkorting kunt krijgen. Proef vooral ook eerst welke koffie jij lekker vindt en die je graag aan je gasten zou willen serveren. 

Wil je het liefste je koffie vers van de pers, dicht op het hele koffie proces zitten en weten waar je koffie vandaan komt? Bestel dan je koffie rechtstreeks van een koffiebranderij, zoals Blanche Dael, Peeze of Brandzaak.  

Vergeet ook de theedrinkers niet. Een goede koffiezaak biedt namelijk meer aan dan alleen maar goede koffie. Naast warme dranken kun je er ook voor kiezen om gezonde sapjes en water te verkopen. 

4. Kassasysteem voor koffiezaken

Een kassasysteem doet meer dan alleen de bestellingen afrekenen. Een kassasysteem voor koffiezaken kan je helpen je voorraad bij te houden, de opbrengsten en statistieken van je bedrijf in de gaten te houden, je personeel te managen en je klanten overal te laten afrekenen.

Als moderne koffiebar heb je een kassasysteem nodig waarmee je via verschillende kanalen kunt verkopen. Daarnaast moet je kassasysteem online, telefonische en persoonlijke bestellingen kunnen stroomlijnen, zodat je nooit een verkoopkans mist. Met de kassa-integraties van Lightspeed kun je gasten eenvoudig online laten bestellen en afhalen. 

Op zoek naar een kassasysteem voor koffiezaken?

Het Lightspeed Restaurant kassasysteem helpt je bij het stroomlijnen van je werkprocessen en het bieden van de best mogelijke service. Wil je weten hoe?


5.Kopjes en lepels

Sla voldoende kopjes en lepels in, zodat je je gasten altijd van een heerlijk kopje koffie of thee kunt voorzien – ook als een deel in de vaatwasser staat. Kijk eens rond bij de horeca groothandels, maar denk ook eens aan lokale ondernemers die handgemaakte kopjes maken. Dit maakt jouw koffiezaak net iets specialer dan alle andere koffiezaken.  

6. Benodigdheden voor afhalen

Afhalen blijkt niet alleen een COVID-trend te zijn, want ook in de betere tijden blijkt afhalen nog altijd uitermate populair.. Dat betekent dat je voldoende drankhouders en papieren tassen op voorraad moet hebben, zodat je klanten hun bestellingen snel en makkelijk kunnen afhalen en meenemen. 

Het liefst maak je gebruik van goed recyclebare wegwerp koffiebekertjes om op die manier je steentje bij te dragen aan het milieu. Vanaf 2024 worden plastic bekertjes ook verboden in Nederland. 

7. Melk en water

Misschien vind je deze wat voor de hand liggend, maar de juiste ingrediënten kunnen een enorm verschil maken voor de kwaliteit van je drankjes.

Melk: verschillende soorten melk kunnen de smaak van je koffie drastisch veranderen. Het is ook het overwegen waard om zuivelvrije alternatieven, zoals amandel- of havermelk, op voorraad te hebben voor mensen met bepaalde dieetwensen of voorkeuren. 

Water: het kan nodig zijn om een goed filtratiesysteem aan je koffiebar benodigdheden-lijst toe te voegen om de levensduur van je espressomachine te verlengen en de smaak van je koffie (die trouwens voor 98% uit water bestaat) te verbeteren. Als het mineraalgehalte van het water te hoog is, kan dat je apparatuur vernielen.

Bij Brista vind je meer informatie over waterfilters voor koffiezaken. 

8. Industriële blenders

In 2019 bleek uit een consumentenonderzoek dat 38% van koffiebar gasten vaker geblende drankjes bestelt. Je hebt minstens één blender nodig om van deze trend te profiteren.

Schrik niet als de prijzen voor de beste blenders een flinke hap uit je budget zijn. Het is beter om apparatuur te kopen die niet stuk gaat als je koffiebar dagelijks honderden bevroren drankjes gaat maken.

9. Ovens en broodroosters

Als je koffiebar een kleine selectie warme gerechten aanbiedt dan heb je een betrouwbare manier nodig om het eten snel klaar te maken.

De meeste koffiezaken serveren broodjes voor het ontbijt, of op z’n minst bagels en gebak, wat betekent dat je een toaster met een lopende band of een pop-up broodrooster nodig hebt. 

Als je diepgevroren ontbijtbroodjes verkoopt, zoals grote ketens als Starbucks, dan heb je een snelle maar compacte oven (of twee) nodig waar de barista’s gemakkelijk bij kunnen. 

10. Koelkasten en vriezers

Wanneer je je koffiebar opent, heb je een manier nodig om je voedsel en zuivelproducten vers te houden. Gekoelde vitrines en koelkasten achter de toonbank zijn onmisbaar.

Vergeet niet dat koelkasten een groot deel uitmaken van het ontwerp van je koffiebar, dus ze moeten er strak uitzien en passen bij de algemene sfeer van je zaak. 

Zo heb je waarschijnlijk ook vriezers nodig op twee plaatsen: achter de toonbank en achterin waar de voorraad wordt bewaard. Diepvriesvoedsel dat snel in de oven bereid kan worden, moet je vooraan bewaren zodat de barista’s er gemakkelijk bij kunnen. Omdat diepvriesvoedsel gemakkelijk te bewaren is en lang houdbaar is, kun je achterin extra voorraad bewaren zodat je nooit zonder komt te zitten.

11. Opbergrekken

Planken of rekken zijn niet de enige opslagruimte die je nodig hebt. Dozen en kratten zijn ook handig om te hebben voor je bonen en andere voorraad. Pompjes en bewaarbakken zijn onmisbaar voor het bewaren van al je siropen en toppings.

Zonder een georganiseerd opslagsysteem zal je zaak niet zo soepel lopen, wat op de lange termijn invloed heeft op je omzet. We raden je aan samen te werken met een lokale of bekende handelaar in horeca-artikelen om je systeem zorgvuldig te plannen.

12. Bewaarbakken, pompjes en opslag

Omdat koffiebars een grote hoeveelheid bonen en breed scala aan toppings voor drankjes nodig hebben, moet je over de juiste bewaarproducten beschikken om deze spullen effectief te gebruiken en op te slaan. Dat betekent pompjes voor alle siropen, dozen en kratten om koffiebonen handig op te bergen in de buurt van je koffiezetapparaten, en eenvoudige oplossingen voor alle opslagproblemen die koffiebars kunnen hebben.

Als je geen effectief opslagsysteem hebt, kan je zaak minder efficiënt draaien, wat de winst op de lange termijn kan doen dalen. Werk samen met een lokale of bekende handelaar in horecabenodigdheden, koop groot in en plan je systeem zorgvuldig en effectief.

13. Vaatwassers

Een professionele vaatwasser is een must in elke horecakeuken. Deze vaatwassers kunnen namelijk veel kopjes in één keer afwassen, hebben een korte wascyclus en een laag energieverbruik. Deze sterke vaatwassers lang mee. Bij de groothandel vind je horeca vaatwassers voor elk budget. Laat je goed informeren voordat je er een koopt. 

14. Een beveiligingssysteem

Elke zaak heeft een beveiligingssysteem nodig om criminelen af te schrikken en werknemers en klanten veilig te houden. Hier kan beveiligingsapparatuur bij horen, zoals camera’s en inbraakalarmen (zowel in de koffiebar als bij de voor- en achterdeuren). Winstderving door diefstal is niet iets waar je bij het openen van je nieuwe zaak mee wil dealen. 

 

De juiste tools vinden die je koffiebar tot leven brengen

Als je de laatste hand gelegd hebt aan je lijst van koffiebar benodigdheden, kun je je concentreren op de andere dingen die bij het starten van een nieuwe koffiezaak horen: je barista’s aannemen, de indeling van je koffiebar en merchandise ontwerpen, en een herkenbaar merk creëren. Als je de juiste tools en koffiebar benodigdheden hebt, zal je zaak een stevige basis hebben om een succes te worden. 

Als je meer wilt weten over hoe Lightspeed je kan helpen je koffiebar met gemak te runnen, praat dan met een van onze experts!

Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.

Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.

Meer van dit onderwerp: Begin met Ondernemen