Heb je plannen om een webshop te starten? Of ben je niet tevreden met je huidige webshopsoftware en zou je graag willen overstappen? In beide gevallen stuiten de meeste ondernemers op de volgende vraag: moet ik kiezen voor een SaaS of een Open Source software? Beide types software hebben elk hun voor- en nadelen. Echter, voor veel ondernemers blijkt dat SaaS vaak een betere keuze is dan Open Source. Hier vind je vijf redenen waarom!
Allereerst: wat is Open Source en wat is SaaS?
Open Source is een webshop platform waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor de installatie van het platform op een server. Daarnaast beheer je zelf alle technische aspecten van de webshop, zoals hosting, veiligheid en het doorvoeren van updates.
SaaS is een webshop platform dat gehost wordt op de servers van een aanbieder. Je bent niet meer de eigenaar van het systeem, maar de aanbieder regelt wel alle technische aspecten van de webshop. Ook zorgt de SaaS-aanbieder ervoor dat jouw webshop altijd up-and-running is.
Reden 1: Een SaaS webshop is voor non-developers gebruiksvriendelijker
Als je niet technisch bent ingesteld of geen development kennis/skills hebt, dan kan een Open Source software moeilijk in gebruik zijn. Dit komt omdat open source platforms over het algemeen gemaakt zijn voor developers. De interfaces kunnen dus niet intuïtief (genoeg) zijn en er wordt soms te veel gebruik gemaakt van technische jargon.
Dit maakt Open Source vaak te ingewikkeld voor non-technische ondernemers. Voor hen is het eigenlijk verplicht om minstens één developer aan te nemen of samen te werken met een web development agency.
Het voordeel van een SaaS software is dat alle technische aspecten door de leverancier worden geregeld. Je hoeft zelf dus niet meer te denken aan hosting, de veiligheid van je winkel of het installeren van complexe updates.
Corné van Willigen, eigenaar van elektronica-webshop Hificorner.nl, is een grote voorstander van SaaS. Eerder draaide zijn webshop op het open source platform Magento, maar omdat hij het systeem te complex vond, maakte hij de overstap naar het SaaS platform van Lightspeed. Wat was het resultaat? Corné: “Je bent opeens niet voornamelijk in de core bezig – aan de achterkant – maar aan de voorkant, met de klant! Een verademing.”
Ook Corné’s copywriters waren blij met de overstap, omdat ze niet meer afhankelijk waren van een complex open source systeem. “Zij sprongen een gat in de lucht. Ze hebben namelijk geen technische skills nodig. Het gebeurde nog wel eens dat als je een tekst uploadde, de hele site plat lag. Nu kunnen ze met vertrouwen wijzigingen doorvoeren, en doen waar ze goed in zijn.”
Reden 2: Een SaaS webshop is vaak sneller opgezet
Een tweede voordeel van een SaaS software is dat je niets hoeft te downloaden of te installeren. Het enige wat je hoeft te doen is een account creëren en de webshop via een web interface opzetten.
Voor ondernemers is het vaak makkelijk om zeer snel een webshop te zetten. Omdat de aanbieder de technische aspecten op zich neemt, hoef je je alleen te richten op bijvoorbeeld het importeren van de voorraadinformatie, het design van de webshop en de eventuele apps die je zou willen gebruiken. Hierna zou je in principe binnen enkele weken je online shop live kunnen zetten.
Zo ging dat ook bij Corné, die graag verschillende webshops wilde opzetten in verschillende niches. Met een open source platform duurde het ongeveer 6 tot 7 maanden voordat een webshop live kon gaan. En als er een stukje content of een afbeelding gewijzigd moest worden, dan ging daar veel tijd overheen.
Met een SaaS platform wist Corné echter in 3 maanden maar liefst 7 webshops te bouwen! “Een leuk side project, Koffieboon.com, heb ik zelfs in een week gerealiseerd. Dit wilde ik al jaren.”
Reden 3: Een SaaS webshop kan veiliger zijn
Eind vorige maand was er bij open source software Magento een grote cybercrime campagne geïdentificeerd. Het hield een malafide Javascript-code in die door hackers op de webpagina’s van Magento webshops werd geplaatst en real-time toetsenbordaanslagen registreert. Een ramp voor de webshop, want klanten die tijdens het afrekenen bijvoorbeeld hun naam en credit card gegevens invullen, gaven ongewild hun persoonlijke gegevens door.
Om bedrijven die een Magento webshop hebben te beschermen tegen dit soort malware, werden zij geadviseerd om met hun development team een beter beveiligingsproces te implementeren. Dit hield onder andere het inzetten van webauthenticatie en encryptiesystemen om agressieve aanvallen en datalekken te voorkomen.
Allemaal goede adviezen, maar als je een (beginnende) webondernemer bent, dan heb je vaak gewoonweg de kennis niet om dergelijke maatregelen door te voeren. Je zou kunnen samenwerken met een externe developer of een forensisch analist, maar dit kost erg veel geld. Daarom is een SaaS platform vaak een veiligere keuze voor ondernemers, omdat je geen technische kennis nodig hebt om de webshop te wijzigen. Ook kun je eenvoudig beveiligingen zoals HTTPS en SSL eenvoudig instellen of wordt dit standaard aangeboden door de leverancier.
Zo stapte Corné om, onder andere, veiligheidsreden over van Magento naar het SaaS platform van Lightspeed, vlak voor de komst van Magento 2. Corné: “Het is wel zo dat ik zelf vrij technisch ben en dingen zelf kan oplossen. Maar ik zat al twee jaar tegen Magento op te kijken want het werd steeds complexer. Toen ik hoorde dat er bij de overgang naar Magento 2 van alles opnieuw gedaan moest worden en veel producten niet ‘out of the box’ werkten, wist ik: dit gaat hem niet worden. Straks vergeet je een patch en word je gehackt – dus mede uit veiligheidsoverwegingen ben ik naar de SaaS-oplossing van Lightspeed overgegaan.”
Reden 4: Een SaaS webshop kan goedkoper zijn
Zoals hierboven genoemd is het voor ondernemers essentieel om een externe developer in te schakelen als zij zelf niet over development kennis beschikken. Het is daarom niet ongewoon om tijdens de opzetfase een kapitaal van minstens € 15.000 achter de hand te hebben.
Met een SaaS software werkt dat anders. Je betaalt maandelijks een statisch bedrag zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Dit bedrag is een fractie van het bedrag dat je zou moeten uitgeven aan een developer. Omdat het platform gebruiksvriendelijker is dan open source, hoef je bij de opzet en wijziging van de webshop geen developer aan te nemen. Daarmee bespaar je aanzienlijk veel budget die je kunt investeren in andere aspecten van jouw webshop. Denk bijvoorbeeld aan productfotografie of het internationaliseren van jouw webshop.
Zien is geloven. Probeer SaaS zelf uit!
Als zeker wilt weten of een SaaS platform bij jouw bedrijf past, dan kun je dat het beste zelf uitproberen. Zo kun je via deze pagina binnen enkele minuten een proefperiode starten om een SaaS webshop opzetten en zelf te ervaren hoe gebruiksvriendelijk het is.
Wil je liever persoonlijk advies krijgen? Onze experts helpen je graag op weg – vul dit formulier in om de mogelijkheden te ontdekken voor jouw bedrijf!
Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.
Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.