Als ondernemer krijg je regelmatig te maken met stressvolle situaties. Voeg daar nog een pandemie en economische onzekerheid aan toe en je stresslevel gaat gegarandeerd omhoog.
We kunnen ons niet wapenen tegen onzekerheid. Bij gebrek aan kennis over wat de toekomst ons brengt, gaan we al snel denken in de slechtst mogelijke scenario’s. Als je merkt dat je hier last van hebt, probeer dan een manier te vinden waarop je je stress kunt verminderen.
In dit artikel zetten we zes tips voor stressmanagement op een rijtje en hoe je daarmee je gezondheid kunt verbeteren.
- Concentreer je op je sterke punten
- Werp een kritische blik op je organisatie
- Zorg voor een balans tussen werk en privé
- Leer jezelf beter kennen
- Leer iets nieuws
- Zorg voor meer betrokkenheid bij je gemeenschap
1. Concentreer je op je sterke punten
Om je optimaal aan te passen aan de huidige situatie kan het helpen om je op de sterke punten van je onderneming te richten. Waar ben je goed in en hoe kun je dat op dit moment toepassen? Probleemoplossingsgericht denken is de sleutel tot succes bij stressmanagement.
Geef jezelf het vertrouwen dat je problemen kunt oplossen door de sterke punten van je onderneming op een rijtje te zetten. Op deze manier open je je ogen voor wat er mogelijk is om het succes van je bedrijf voort te zetten.
Stel je voor dat je een winkel hebt die voor maart 2020 veel vaste klanten had. Herleid waarom ze zo graag bij jou binnen liepen. Misschien kwam het door je uitzonderlijke klantenservice of doordat je producten van betere kwaliteit verkocht.
Bekijk je reviews en de klantbetrokkenheid op social media om erachter te komen wat mensen naar jouw winkel trekt. Bedenk vervolgens hoe je die sterke punten in deze unieke situatie kunt benutten.
Word je geroemd om je klantenservice? Post dan bijvoorbeeld producttips op social media en laat je werknemers hun inzichten delen. Door in beeld te blijven bij je volgers, kun je je vaste klantenkring laten groeien.
Als men enthousiast is over je producten kan het zijn dat de tijd rijp is om een webshop te beginnen. Het verkopen via verschillende kanalen kan ervoor zorgen dat je een grotere groep klanten bereikt.
Bij stressmanagement draait het erom dat je je focust op wat je zelf in de hand hebt en loslaat waar je niets aan kunt doen (in dit geval een pandemie). Je kunt niet voorspellen wat er over een maand gaat gebeuren, maar je kunt wel bepalen wat goed gaat in jouw winkel en hoe je die lijn in tijden van crisis kunt doortrekken.
2. Werp een kritische blik op je organisatie
Nu je winkel waarschijnlijk gesloten is, leggen veel retailers de focus op online verkopen en besteden ze meer tijd aan zaken zoals voorraadbeheer of het ordenen van hun magazijn.
Dit zijn enkele voorbeelden van projecten waar je je nu op kunt focussen:
- Doe een inventarisatie van je voorraad
- Reorganiseer je online en offline voorraad
- Zet een omnichannel loyalty programma op.
3. Zorg voor een balans tussen werk en privé
De bewegingsbeperkingen en het houden van sociale afstand zorgen ervoor dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Bovendien staat de toegenomen onzekerheid ontspanning in de weg.
Het is belangrijk om werk en privé van elkaar te scheiden. Uit onderzoek van het International Journal of Environmental Research & Public Health bleek dat werken of het denken over werk terwijl je zou moeten uitrusten, je herstel belemmert en vervolgens weer je kwaliteit van werken beïnvloedt.
Dit zijn enkele manieren om een balans tussen werk en privé te vinden:
- Beweeg voldoende. Sportscholen zijn gesloten, maar je kunt wel hardlopen of een training thuis volgen.
- Mediteer elke dag 15 minuten. Het kan een effectief hulpmiddel bij stressmanagement. Download een meditatie-app zoals Headspace of Calm om je op weg te helpen.
- Begin een nieuwe hobby of pak een oude hobby weer op.
Door de tijd te nemen om te ontspannen en te herstellen, ben je beter in staat om je hoofd leeg te maken, de juiste beslissingen te nemen en goed te presteren.
4. Leer jezelf beter kennen
In tijden van crisis is stress een natuurlijke reactie. In gezonde hoeveelheden kan het een motivatie zijn en je helpen om te doen wat nodig is, maar ‘te veel’ is nooit goed.
Angst is zowel mentaal als fysiek uitputtend en kan op lange termijn gevolgen hebben voor je gezondheid. Ook zorgen stress, paniek en angst ervoor dat we niet helder nadenken kunnen nadenken over de situaties waarin we ons bevinden. Daarom handelen we vaak irrationeel wanneer we worden geconfronteerd met een onmiddellijke bedreiging (zoals gebeurde bij het hamsteren van toiletpapier).
Helaas zijn stress en angst moeilijke beestjes om te temmen, vooral bij ondernemers. Het is niet eenvoudig om tegen jezelf te zeggen ‘niet stressen’. Dit kan contraproductief zijn en zelfs leiden tot zelfgerichte woede.
Stressmanagement houdt in dat je aandacht besteedt aan een ritme, zelfreflectie en zelfcompassie. Dit hoeft niet veel tijd of energie te kosten, maar het vereist wel enige aandacht.
“Om onze hersenen te hacken en de angstcyclus te doorbreken, moeten we ons bewust worden van twee dingen: dat we angstig en in paniek raken, en in wat dat resulteert”, zegt psychiater Judson A. Brewer.
Maak je je zorgen over de toekomst van je onderneming, waardoor je slecht slaapt en je productiviteit verliest? Dan helpt deze angst je niet. Denk op deze momenten na over hoe je zo lang mogelijk je onderneming kunt runnen en wat je zelf kunt aanpakken. Hoe meer negatieve gedachten worden omgezet in positieve, hoe makkelijker het wordt om met stress en angst om te gaan.
5. Leer iets nieuws
Je hebt wellicht meer tijd over dan je gewend bent. Voor een ondernemer die normaal een druk schema heeft, kan dat leiden tot een gestrest gevoel.
Om dit gevoel te onderdrukken kun je werken aan je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling.
Een aantal voorbeelden van nieuwe dingen die je kunt leren:
- Online verkoop: er zijn manieren om de online verkoop te verhogen. Retailers die nog niet bekend zijn met eCommerce, kunnen gebruik maken van de deze tips om de online conversie te verhogen.
- Social media marketing: misschien ben je nog niet actief op social media of wil je graag je business accounts op Facebook, Instagram of Twitter verbeteren. Leer meer over de voordelen van elk platform en hoe je ze het best inzet.
- Impulsaankopen stimuleren: leer meer over impulsaankopen en hoe je daarmee meer klanten kunt overhalen om iets te kopen zodra je winkel weer open gaat.
6. Werk samen met je gemeenschap
De positieve kant van de Coronacrisis is dat we veel meer voor elkaar klaarstaan. Hulp zoeken bij anderen die voor dezelfde uitdagingen staan, kan zorgen voor stressvermindering. Hetzelfde geldt voor het helpen van anderen.
“Een van de meest effectieve technieken van stressmanagement, is om de focus van jezelf af te halen”, schrijft CEO en mentor Siimon Reynolds. “Wanneer je tijd gaat besteden aan het helpen van anderen, besteed je minder tijd aan je eigen problemen.”
Dit is hét moment om een gemeenschapsgevoel te creëren door samen te werken met collega-retailers en zo de gemeenschap te helpen.
Er zijn al tal van initiatieven, zoals Help de winkelier en Online Nijverdal, waarbij retailers hun krachten hebben gebundeld om zichzelf én anderen te helpen.
Focus op wat je zelf kunt controleren
Alle zes de tips voor stressmanagement hadden één ding gemeen: het gaat erom dat je je concentreert op wat je zelf kunt controleren
De wereld verandert snel als reactie op het Coronavirus. Regeringen passen constant hun maatregelen aan. Het is moeilijk om alles te houden en je op datzelfde tempo aan te passen.
Onthoud dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en er niet alleen voor staat. Praat met andere ondernemers, houd rekening met de behoeften van je klanten en bekijk hoe jij aan deze behoeften kunt voldoen. Pas goed op jezelf.
Nieuws en handige tips, speciaal voor jou.
Alle tools om jouw onderneming te groeien, direct in je inbox.