Vind meer nieuws

Data en inzichten

Tafel voor één: helft Nederlanders gaat wel eens alleen uit eten

Persoon die alleen aan tafel zit met menukaart.

Amsterdam, 2 augustus 2024 – Net meer dan helft (51%) van de Nederlanders bezoekt wel eens alleen een restaurant om te lunchen of te dineren. De andere helft (49%) doet dit liever in het bijzijn van gezelschap. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd bij 1.000 Nederlandse consumenten door kassa- en betaalplatform Lightspeed Commerce Inc. (NYSE: LSPD) (TSX: LSPD).

Nederlanders die ervoor kiezen alleen uit eten te gaan, doen dit om verschillende redenen. Bijna één op de drie (29%) doet dit voor de ontspanning en om tijd voor zichzelf te nemen. Een kwart (24%) gaat alleen omdat ze aan het reizen zijn voor werk, een op vijf (20%) als het gaat om een lunch op werk en zeventien procent geeft aan het leuk te vinden om alleen een restaurant te bezoeken. De echte restaurantliefhebbers (14%) gaan alleen om nieuwe plekken uit te proberen en negen procent doet aan solo-dining omdat ze makkelijker een tafel voor één kunnen krijgen bij een populair restaurant. 

Het beste vermaak: mensen kijken

Ook zonder tafelgenoten vermaken Nederlandse restaurantbezoekers zich goed. Net meer dan de helft (51%) kijkt graag naar andere mensen als ze alleen in restaurant zitten en bijna twee op de vijf (39%) vindt het heerlijk om zich te begeven in rust en stilte. Ook wordt de smartphone of laptop er vaak bij gepakt om mails te lezen of te beantwoorden (30%). Een kwart (26%) scrolt door Instagram of Meta, achttien procent kijkt naar TikTok-video’s en negen procent luistert naar een podcast.

Ook laat 23 procent van de restaurantliefhebbers weten zodra ze alleen uit eten zijn een nieuw gerecht van de menukaart te kiezen als ze deze nog niet eerder geprobeerd hebben. Daarnaast zegt veertien procent een restaurant alleen te bezoeken om nieuwe mensen te ontmoeten en connecties te maken.

“Een restaurant bezoeken is een ervaring waar je wordt verzorgd en verwend”, stelt Emine Youssef, Hospitality Director Benelux bij Lightspeed. “Alleen genieten in een restaurant is iets waar best veel mensen naar uit kunnen kijken, maar tegelijk ook iets waar een bepaald stigma omheen hangt. Het gevoel van alleen aan tafel zitten is voor veel gasten ongemakkelijk. Toch biedt het alleen bezoeken van een restaurant de gast de kans om uitgebreid te tafelen, een podcast te luisteren, maar ook om even van de rust te genieten. Wanneer gasten alleen komen lunchen of dineren, is dit voor de bediening ook een mooie kans om  een gesprek te voeren, persoonlijke  service te verlenen en ze vooral niet het gevoel te geven dat het vreemd is dat ze alleen aan tafel zitten. Iedereen verdient een ongedwongen restaurantbezoek.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Lightspeed. In totaal hebben 1.000 consumenten in Nederland deelgenomen aan dit onderzoek.

Over Lightspeed

Het complete ondernemersplatform van Lightspeed ondersteunt ondernemingen die de ruggengraat vormen van de wereldeconomie. Het helpt ondernemers te vereenvoudigen, op te schalen en bij het bieden van uitzonderlijke klantervaringen. Ons online ondernemersplatform transformeert en verenigt digitale en fysieke processen door verkoop via verschillende kanalen, het uitbreiden naar nieuwe locaties, wereldwijde betalingen, financiële oplossingen en toegang tot leveranciersnetwerken.

Lightspeed is opgericht in 2005 in Montréal, Canada, en staat tegenwoordig dubbel genoteerd op de New York en Toronto Stock Exchange (NYSE: LSPD). Met teams in Noord-Amerika, Europa, Azië en de Pacific, ondersteunt Lightspeed op dit moment midden- en kleinbedrijven in meer dan 100 landen wereldwijd.

Voor meer informatie, zie lightspeed.nl 

Volg ons op social media: LinkedIn, Facebook, Instagram, YouTube and X (het voormalige Twitter)

Contactpersonen

Anna Uspessij
Marketing Manager Benelux, Lightspeed – [email protected]

Mariëlle van Schaik
Persverantwoordelijke Benelux – [email protected]

Toekomstgerichte verklaringen

Dit persbericht kan toekomstgerichte informatie en toekomstgerichte verklaringen bevatten in de zin van de toepasselijke effectenwetgeving (‘toekomstgerichte verklaringen’). Toekomstgerichte verklaringen zijn verklaringen die voorspellend van aard zijn, afhangen van of verwijzen naar toekomstige gebeurtenissen of omstandigheden en worden aangeduid met woorden of woordcombinaties als ‘zal’, ‘verwacht’, ‘anticipeert’, ‘is van plan’, ‘plant’, ‘gelooft’, ‘schat’ of soortgelijke uitdrukkingen over zaken die geen historische feiten zijn. Dergelijke verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management van de onderneming en houden inherent talrijke risico’s en onzekerheden in, bekend en onbekend, met inbegrip van economische factoren. Een aantal risico’s, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat de werkelijke resultaten wezenlijk verschillen van de toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht, waaronder, naast andere factoren, de risicofactoren die worden genoemd in onze meest recente Management’s Discussion and Analysis of Financial Condition and Results of Operations, onder Risk Factors in ons meest recente Annual Information Form, en in onze andere deponeringen bij de Canadese effectentoezichthouders en het Amerikaanse Securities and Exchange Committee, die allemaal beschikbaar zijn op ons profiel op SEDAR+ (www.sedarplus.com) en op EDGAR (www.sec.gov). Lezers dienen deze en andere factoren zorgvuldig in overweging te nemen bij het nemen van beslissingen met betrekking tot de achtergestelde stemgerechtigde aandelen van Lightspeed en niet bovenmatig vertrouwen te stellen in toekomstgerichte verklaringen. De toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht zijn geen garanties voor toekomstige prestaties en hoewel toekomstgerichte verklaringen gebaseerd zijn op veronderstellingen die de onderneming redelijk acht, kunnen de werkelijke gebeurtenissen en resultaten wezenlijk verschillen van hoe ze zijn uitgedrukt of gesuggereerd worden in toekomstgerichte verklaringen van de onderneming. Behalve wanneer dit expliciet vereist is door toepasselijke wetgeving, wijst Lightspeed elke verplichting af om deze toekomstgerichte verklaringen bij te werken of te herzien als gevolg van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins.

Meer over dit onderwerp
Data en inzichten